sobota, 16. april 2011

VITRAŽI

Vsakič, ko vstopim v kakšno bolj razkošno cerkev si rada ogledujem vitraže. In v cerkvi na gradu Stainz sem res imela kaj videti. Že sama cerkev je impozantna, velika in bogata. Mi smo pri nas vajeni bolj majhnih cerkva na gradu, zato mi ja ta še toliko bolj vzela sapo. In seveda sem morala takoj vse pofotkati, še posebej vitraže, ki so v sončnem dnevu še toliko bolj izstopali v barvah in vzorcih.






Stainz je malo mestece na Avstrijskem Koroškem, približno 25 km zahodno od Graza, ki je bilo omenjeno že leta 1160. Je tipično Avstrijsko mestece polno rož, ljubkih trgovinic, pekarn in gostilnic, da je že kar malo kičasto.Iz kraja vodi lepa tlakovana kamnita pot na vrh hriba, kjer se nahaja grad s cerkvijo in baje najsodobnejšim lovskim muzejem v Evropi. Pravim baje, ker ko sem bila jaz lani poleti tam je bilo vse zaprto, čeprav je pisalo, da je odprto in žive duše ni bilo nikjer. Le cerkev je bila odprta in velik grajski vrt si si lahko ogledal čez kovinsko ograjo.

Ta grad si je znameniti nadvojvoda Janez habsburški, brat cesarja Franca, izbral za stalno rezidenco, ki se nahaja v vinorodnem območju. Že sama vožnja po okoliških krajih in vaseh je zelo lepa, sami hribčki polni vinogradov.






1 komentar:

  1. Pozdravljeni,
    v tem kraju na Avstrijskem Koroškem sem jaz tudi že bil.In se popolnoma strinjam z vami. Z eno besedo povedano LEPO je tam.

    OdgovoriIzbriši

Vesela bom tvojega komentarja. / Grazie per il tuo commento.