sreda, 2. maj 2012

LUČ SVETA / LA LUCE DEL MONDO


































Bil je popoln dan, dan, ko vse klapa. Zgodnje kosilo, dobro počutje in šesti čut za destinacijo. Tokrat je čast pripadla Dolenjski, in sicer samostanu Stična, najstarejšemu še delujočemu cistercijanskemu samostanu na Slovenskem. V njegovih prostorih pa je tudi muzej krščanstva na Slovenskem, ki si ga je možno ogledati, skupaj z nekaterimi prostori samostana, le z vodenim ogledom, ob določenih urah. Nedavno je o samostanu pisala še ena blogerka, Škorčica. Moram priznati, da bi bila škoda ne videti prekrasne jedilnice in znameniti križni hodnik, da o vseh umetninah, ki jih hrani muzej niti ne govorim. Najbolj so mi padla v oči dela Mateja Sternena, Groharja, Kralja in seveda patra Gabrijela Humeka. Vsepovsod pa je seveda tudi govora o najbolj znamenitem stiškem patru, Simonu Ašiču.

Zanimiv in lep je ta samostan, a z Anžetom sva si bila enotna, da je Žička kartuzija še vedno neprekosljiva.

                                                                    †  

É stato un giorno perfetto per visitare il monastero  a Stična, sorto nel 1132. É l'unico monastero cistercense ancora funzionante in Slovenia ed uno dei più grandi monumenti culturali, sacri e architettonici nazionali. La parte centrale del monastero è costruito da un corridoio a croce, considerato uno dei corridoi gotici a croce più belli della Slovenia. Il manoscritto di Stična è un'opera molto importante per la lettura slovena, poiché è uno dei primissimi manoscritti in sloveno. La sua nascita risale agli anni 1428 – 1440 nel monastero. Presso il monastero c'è anche il Museo del Cristianesimo in Slovenia.

Pero Anže ed io siamo d'accordo sul fatto che la Certosa di Žiče
è ancora insuperabile.

2 komentarja:

  1. No, evo, ti si me (s temi lepimi fotkami) popeljala pa po notranjosti! :)

    Ampak vseeno bo treba enkrat iti tudi to pogledat.

    Naj živi šesti čut za destinacijo! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ko se odločiš iti pogledati notranjost, ti priporočam v juliju, ko bo zunaj 35 stopinj...ker je notri svinjsko mrzlo :)))

      Izbriši

Vesela bom tvojega komentarja. / Grazie per il tuo commento.