petek, 27. maj 2011

NA OBISKU V GALERIJI GUDAR

VISITA ALLA GALLERIA GUDAR



























Med sprehodom po Stari Ljubljani sem se ustavila v Galeriji Gudar. In čeprav je bilo že kar pozno sem v njej srečala tudi gospo Darjo, ki je z  občutkom urejala na novo prispele unikate. In v tej čudoviti družbi prijateljujejo tudi moji angeli in nakit.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

L' altro ieri pomeriggio, passegiando per il centro storico di Lubiana, mi sono fermata alla Galeria Gudar da signora Darja dove sono esposti anche i miei articoli.

četrtek, 26. maj 2011

ZELIŠČA MALE ČAROVNICE

ERBE DELLA PICCOLA STREGA










 

Jaz včasih nisem poznala nobeno zelišče, z izjemo kakšnega bezga, lipe in regrata. Pa še to zato, ker je to nabirala moja mama. In me tudi ni kaj dosti zanimalo. Ampak kot kaže se človek z leti res spreminja, dozoreva.

Ko je bil Anže majhen sem mu prebirala veliko knjigic in tako sva tudi naletela na prekrasno knjigo Polonce Kovač z naslovom ZELIŠČA MALE ČAROVNICE (slika 4) , z ilustracijami Ančke Gošnik Godec. Je kot mala enciklopedija zelišč za male otroke. In spominjam se, da sem mu to knjigo morala neštetokrat prebrati. Kaj pa vem ali sem se pod vtisom te knjige začela počasi zanimati za zelišča... Sigurno pa je dosti za to "kriv" en moj prijatelj, ki mi je pred leti, po naklučju, pokazal nekaj zelišč po travnikih. In za to mu bom večno hvaležna, saj so eni mojih najlepših spominov povezani ravno z nabiranjem zelišč. V tem, poleg mojega dela, res uživam.

In tako sva te dni nabrala prve rmanove in bezgove cvetove (slika 2). Kar ne morem se nagledati, medtem ko se sušijo, vseh teh razprtih cvetov rmana in detelje v prekrasnih roza do lila odtenkih (slika 3). In zdaj sem prav hvaležna usodi, ki me je pred nekaj leti iz Ljubljane pripeljala v Logatec. Prej si nikoli nisem mislila, da bi jaz, ljubljanska srajca, kot so mi vedno rekli moji dolenjski sorodniki, lahko živela v naravi. Zdaj pa prav uživam.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Io da bambina non conoscevo l' erbe selvatiche, con l' eccezione di tiglio, sambuco e tarassaco che raccoglieva la mia mamma. E non mi interessavano neanche. ma uomo cambia, matura... e anch' io.

Quando Anže era piccolo gli leggevo tanti libri diversi ed un giorno mi è venuto tra le mani il libro di Polonca Kovač (bravissima scrittrice Slovena) con il titolo ERBE DELLA PICCOLA STREGA  (foto n. 4) con illustrazioni di Ančka Gošnik Godec. E' come una piccola enciclopedia delle erbe per i bambini. Mi ricordo che l' ho dovuto leggere innumerevole volte. Non so se per questo libro ho cominciato ad inetressarmi lentamente per l' erbe. Pero lo so che un po' di »colpa« la posso dare a un mio amico che per caso un paio d' anni fa mi ha fatto conoscere alcune erbe. E per questo gli sarro' sempre molto grata.

E cosi' in questi giorno abbiamo raccolto i primi fiori di millefoglio montano e di sambuco (foto n. 2). Adoro questi colori di millefoglio montano e trifoglio pratense che vanno dalle tonalita' di rosa al viola (foto n. 3). Oggi mi sento grata al destino che mi ha portato alcuni anni fa da Lubiana (capitale della Slovenia) a Logatec (cca 30 km da Lubiana). In passato non mi potevo neanche immaginare che io potrrei vivere in campagna.

ponedeljek, 23. maj 2011

KO ZAMENJAŠ GLASBO V OZADJU...

QUANDO CAMBIA MUSICA DI SOTTOFONDO...





Ko delam angele poslušam glasbo in to ponavadi en te isti CD. In nekako se do sedaj tega nisem niti zavedala. Hecno, ja...:) Nedavno sem pa zamenjala CD z Gibonnijem, ki ga nisem poslušala že kar nekaj let. In začele so spontano nastajati te "Fashion Angelce". Sprva sem se malce ustrašila, saj so drugačne od dosedanjih in sem se kar malce zbala ali bodo bile všečne, še posebej, ker so bile del naročila. Ampak sem nadaljevala, ker so mi bile všeč. In šele po tem dogodku sem se zavedala, da poslušam glasbo pri ustvarjanju in kako vpliva na moje delo. Tako, da sem se odločila, da bom sedaj pa malo bolj zavedno poeksperimentirala z glasbo. Me prav zanima kaj bo še nastalo.

Sem pa bila na koncu vesela odziva, saj so bile Fashion Angelce zelo všečne :)

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Mentre faccio gli angeli di solito ascolto la musica di sottofondo. E fin'ora non mi sono neanche accorta che ascolto sempre lo stesso CD. Veramente strano, si…:) Poi un giorno ho cominciato ad ascoltare un vecchio CD di Gibonni (un bravo musicista  e cantante Croato) e piano piano sono venuti fuori spontaneamente questi Fashion Angels. E solo dopo questo episodio mi sono resa conto quanto la musica di sottofondo influenza al mio lavoro. Ed ora mi è venuta voglia di esperimentare un' po :)

petek, 20. maj 2011

EXPRESNI BUHTELJNI

BUDINO DELLO YORKSHIRE









Anže je prejšnji vikend gledal eno oddajo od Jamie Oliverja, kjer je spekel Yorkširski puding. In seveda si je on zaželel, da bi tudi midva naredila ta puding, ki ni puding :). Ker pa je recept enostaven je bil chef on, rezultat pa kot v oddaji, perfekten. Jamie je ta "puding" serviral s pečenko in ostalo prilogo, kot kruhke, midva sva pa naredila zraven solato. Ampak sva ugotovila, da so najboljši za jesti sami, z domačo marmelado iz jagod. Okus pa je kot bi jedel buhteljne. Ostanejo pa fini sveži tudi naslednji dan in se prav nič ne izsušijo.

Recept:
- 1 večja čajna skodelica moke
- 1 večja čajna skodelica mleka
- 1 celo jajce
- pol čajne žličke soli

Vse sestavine se zmiksajo kot za palačinke. Skodelice predhodno premažemo z maslom ali oljem, nato zljijemo v vsako 3/4 zmesi in damo peči v predhodno segreto pečico na 220˚. Pečemo, brez da bi predhodno odprli pečico, dokler ne postanejo zlato rumeni.

Lep konec tedna vsem skupaj.


Lo scorso fine settimana Anze ha guardato una trasmissione di Jamie Oliver, che ha fatto il budino Yorkshire. Naturalmente gli è piaciuto e ha voluto di farlo. Siccome la ricetta è facile lo chef è stato lui :) E il budino è venuto perfetto. Jamie ha servito questo "budino" (direi panini)  con l'arrosto, noi invece con un' insalata. Ma abbiamo scoperto che è meglio mangiarli da soli con la marmellata di fragole (fatta da me). Devo dire che rimangono freschi anche il giorno successivo. 

Ricetta:

- 1 tazza di tee grande di farina
- 1 tazza di tee grande di latte
- 1 uovo intero
- mezzo cucchiaino di sale

Lavorate con le fruste tutti ingredienti, imburrate gli stampini e infornate a 220˚ finche il budino non diventa dorato.


Buon fine settimana a tutti.

sreda, 18. maj 2011

POLETJE PRIHAJA 2

ESTATE STA ARRIVANDO 2






To je nadaljevanje poletne zgodbe, ki v mojih mislih kliče na dopust, na morje. :) Rada imam poletje, tople večere, dolge dneve... In rada imam ogrlice tik ob vratu, ki se zaključujejo na V. Take naredijo lep dekolte, sploh tistim, ki imajo rade odprtega in lepo podaljšajo vrat. In iz te zgodbe bom naredila tudi nekaj - ne povem še kaj :) - za giveaway.


Questo è la continuazione della storia d’estate, che mi fa pensare al mare. :) Amo l’ estate, le serate calde, le giornate lunghe... E mi piacciono le collane strette al collo, che finiscono a V e allungano il collo. E da questa storia ho deciso di fare qualcosa per giveaway.


nedelja, 15. maj 2011

PANKOVC

RAGAZZO PUNK




Moj absolutno najljubši kipec je PANKOVC, ki ga je naredil s svojimi drobnimi rokami moj Anže. Naredil pa ga je lansko leto v šoli pri likovnem pouku , v 5. razredu. Stoji na polici v dnevni sobi nad mojo pisalno mizo, kjer preživljam svoj čas za računalnikom. Na tem mestu je pa zato, ker ga tako lahko pogosto gledam, iz vseh kotov sobe. Nekako je vedno blizu mene in me dodatno opominja kako zelo je pomembno, da mu stojim ob strani in ga spodbujam pri njegovi kreativnosti.


Il mio busto preferito in assoluto è questo RAGAZZO PUNK che l’ ha fatto il mio Anže lo scorso anno in quinta classe. Il busto mi guarda dallo scaffale in salotto sopra la mia scrivania. In qualche modo è cosi’ sempre vicino a me e mi ricorda quanto è importante a stargli vicino e incoraggiarlo nella sua creatività.

sreda, 11. maj 2011

POLETJE PRIHAJA

ESTATE STA ARRIVANDO




Jaz že pogledujem proti poletju, čeprav uživam vsak trenutek te lepe pomladi... :-)

Io gia' guardo verso l' estate seanche mi sto godendo ogni momemnto di questa bellissima primavera...

ponedeljek, 9. maj 2011

CANDIES








Ko sem jih dokončala in so tako ležali pred menoj sem si takoj rekla, pa saj to so candies. Takšni, ki te vabijo k sebi, ki jih želiš imeti vedno nekje blizu in ko ti pade za kakšno stopinjo morala, ko te kaj ali prizadene, ko ti zmanjkuje moči...skratka ko rabiš tolažbo, jih vedno iščeš. In tile so odlično nadomestilo pravim: so zdravi, ne redijo, se jih ne moreš nikoli preobjesti, ne puščajo za sabo občutka krivde, so ti vedno na voljo in nikoli jih ne zmanjka. :-) Odlično se počutijo kjerkoli doma ali v pisarni, na steni, na kljuki omare ali okna, v predalu,...

info in naročila: darsi.unique@gmail.com

Quando ho finito questi cuoricini e li ho visti di fronte a me ho subito detto che sono i candies. Quelli tutti colorati che ti invitano a prenderli, che li vuoi avere sempre vicino a te, sopratutto quando sei un po giu di morale oppure sei esauirita. E questi cuoricini sono una buona sostituzione: sono sani, non fanno ingrassare, non ti fanno sentire in colpa, ti sono sempre vicino e non esauriscono mai. :-) Si sentono benissimo appesi ad un gancio sia a casa che in ufficio.

info e ordine: darsi.unique@gmail.com


petek, 6. maj 2011

ZADOVOLJSTVO - RAZOČARANJE = ZADOVOLJSTVO

SODDISFAZIONE - DELUSIONE = SODDISFAZIONE







Včeraj po kosilu nisem vedela ali naj nadaljujem z delom ali naj grem nabirat cvetove za regratov med. No, na koncu sem se vseeno odločila, da nadaljujem z delom. Lotila sem se srčkov, vendar poslikave na malo drugačen način, kar sem delno začela že zadnjič. In moram reči, da mi je rezultat všeč, tako da bom nadaljevala v tej smeri.

Nato pa sem šla na sprehod z košaro, da bi nabrala cvetove. In naletela sem na totalno razočaranje, same lučke, le sem in tja je bil še kakšen cvet. Pa še prejšnji teden je bilo vse rumeno. Vendar sem na koncu vseeno odšla domov zadovoljna, saj sem ugotovila, da bodo čez nekaj dni zacveteli prvi rmanovii cvetovi letos. Narava me nikoli ne pusti "hladno". Kamorkoli se ozreš lahko vidiš same lepote, če le hodiš z odprtimi očmi.

Jeri dopo pranzo non sapevo se andare a continuare a lavorare oppure andare a fare una passeggiata per i prati a raccogliere i fiori per fare il miele di dente di leone. Alla fine ho deciso di continuare con i miei cuoricini a dipingerli in maniera diversa come vi ho gia' fatto vedere altro giorno.  Devo dire che il risultato mi piace e continuerro' di andare su questa strada.

Piu' tardi sono andata a fare la passeggiata pero' sono rimasta delusa...i fiori gialli sono spariti. :-( Alla fine sono tornata a casa contenta lo stesso perche' la natura e' bella in ogni maniera. Se guardi con gli occhi aperti puoi vedere solo le cose bellissime intorno a te.

torek, 3. maj 2011

DARSI NA FACEBOOKU

DARSI SU FACEBOOK

Danes sem odprla svojo stran tudi na facebooku in vas ob tej priliki lepo vabim, da jo obiščete in seveda kliknite na tisti gumbek z rokico, ki pravi "všeč mi je". Več nas je, bolj luštno je. ;-)

Obljubim pa, da bom v kratkem objavila tudi en giveaway, zato me redno spremljajte, da ga ne zamudite. V naslednjih dneh bom malo razmislila kaj podarati. Mogoče mi pa pri odločitvi lahko pomagate tudi vi. Kaj bi si bolj želeli, nakit ali ostalo?


Oggi ho apperto anche la mia pagina su facebook e in questo caso siete invitati di visitarla e pigiare il bottoncino "mi piace". ;-)

Vi prometto che in prossimi giorni metterò fuori un giveaway perqui non smettete di seguirmi. Però devo ancora decidere cosa regalare. Aiutate a decidermi.

nedelja, 1. maj 2011

ZADNJI TEDEN

ULTIMA SETTIMANA



Ta teden sem bila kljub praznikom kar pridna, za kar me je celo pohvalil en prijatelj, ko je videl mojo bero...hahaha. Ampak žal se vsega tukaj ne vidi, ker nisem utegnila zadnjih stvari niti slikati. Preveč se mi je mudilo. Zdaj bom pa zasluženo par dni lenarila. :-)

Vedno, ko naredim nove stvari mi je za trenutek hudo, ker vem, da se bom morala od njih posloviti. Ampak to je res samo za trenutek, saj mi potem to praznino takoj nadomesti sreča, ko vem, da bodo izdelki dobili novega lastnika katerim bo prinašal  prav tako zadovoljstvo kot ga je meni, ko sem ga izdelovala. In na nek način je  s tem moje poslanstvo izpolnjeno, zadovoljstvo pa ostane. Mogoče se sliši malo preveč patetično in pocukrano, ampak je res.


Questa settimana sono stata molto brava perché sono riuscita a fare tante cose nuove. Purtoppo tutte non se neanche vedono perché non ho avuto tempo di fotografarle. Ho avuto troppa fretta. Così questi giorno potrò riposare un pò. :-)

Ogni volta che finisco di fare qualcosa di nuovo mi sento in angoscia per un' attimo perché lo so di dover lasciarli andare via. Però sono contetnta di poter rendere felici i loro nuovi proprietári. In questo modo il mio dovere è realizzato e la soddisfazione rimane. Cosí detto forse sembra un pò patetico però è la verità.